Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Formula 1 VPN-Suomi

Onko kannattavaa hankkia liittymää yrityksen nimiin?


Oletko aikeissa perustaa oman yrityksen tai pyöritätkö sellaista jo? Oletko toiminimen alainen yksityisyrittäjä, joka ehkä kaipaa hieman lisää eroa työhön ja vapaa-aikaan tai oletko isomman firman pomo, joka nyt kaavailee alaisilleen työpuhelimia? Vaikka yritystoiminta olisi pienimuotoista ja kotoa käsin tehtävää, liittyy siihen kaikenlaisia kuluja ja mahdollisuuksia. Yksi yritystoiminnan peruspilareista on tietenkin saavutettavuus puhelimitse. Onkin siis helppo alkaa miettimään kannattaisiko oma käytössä jo oleva puhelinliittymä siirtää yrityksen nimiin? Tai onko kannattavaa avata yrityksen nimiin uusi yritysliittymä? Vaihtoehtoisesti, onko kumpikaan ratkaisu oikeasti kannattava?

Vaikeaa liittymän hankkiminen yritykselle ei ole. Suuret puhelinoperaattorit tarjoavat liittymien lisäksi suoraan myös yrityspuhelimia yrityksille. Sama koskee myös mahdollisia nettiliittymiä, joita saatat miettiä ottavasi yrityksesi oheen. Eri liittymätarjoukset, myös mitä tulee puhelimen hankintaan, kannattaakin vertailla tarkasti ennen ostopäätöstä. Myöskään liittymän siirtäminen takaisin omiin nimiin ei ole vaikeaa, esimerkiksi tilanteessa missä yritystoimintasi sattuisi loppumaan. Suorittaaksesi liittymän siirron omista nimistä yrityksesi nimiin tarvitsee täyttää vain tietynlainen valtakirja.

Kannattaa kuitenkin olla tarkkana siinä miten liittymän vaihdon aikatauluttaa, jotta ei joudu maksamaan kahdenkertaisesti laskuja. Joudut myös maksamaan jonkinlaisia vakuutusmaksuja ottaessasi puhelinliittymään yrityksen nimiin – tässä mielessä ainakin yksityisliittymän pitäminen on jonkin verran edullisempaa. Haluatko kuitenkaan asiakkaittesi soittelevan sinulle henkilökohtaiseen numeroosi, etenkin jos puheluita ja viestejä sataa myös työajan ulkopuolella?

Yritysliittymän avausta kannattaa miettiä myös kirjanpidon kannalta. Yksityisen numeron puhelinlaskuja ei voi tuoda mukaan yrityksen kirjanpitoon, vaikka asiakkaasi kuinka pommittaisivat sinua soitoillaan kyseiseen numeroon kellon ja viikon ympäri. Yritysliittymässä tämän kaltaista rajoitusta ei välttämättä ole, vaikka puhelinta käyttäisi päivän mittaan myös henkilökohtaisempiin asioihin. Ellei kyseessä ole toiminimimuodolla pyöritettävä yritys, on kuitenkin mahdollisesti niin kirjanpidon kuin muidenkin seikkojen vuoksi pitää henkilökohtaiset ja yritysliittymät ja puhelimet kokonaan erillään. Ole tarkkana kuitenkin erityisesti sen kanssa, siirrätkö tai otatko liittymän yksinkertaisesti yrityksen nimiin vai oletko hankkimassa ihan yritysliittymää.

Liittymän ottaminen yrityksen nimiin voi riippua myös yrityksesi muodosta ja koosta. Jos pyörität suurempaa firmaa, voi olla hyödyllistä ottaa työntekijöillesi puhelinliittymiä yrityksen nimiin. Kannattaako yksin toiminimellä toimivan yrittäjän tehdä samoin? Se saattaa olla työsi toimialasta kiinni. Odottavatko asiakkaasi hyvinkin virallista tapaa vastata puhelimeen? Silloin kannattaa olla olemassa oma puhelinliittymä yritykselle! Jos asiakkaiden ja mahdollisten yhteistyö kumppanienkin kanssa voi kuitenkin ottaa rennon otteen, voit jakaa heille myös henkilökohtaisen numerosi ja jättää yritysliittymän ottamatta.

Kahta liittymää käyttäessä on totta kai mietittävä lisäksi tarvitsetko todellakin kahta puhelinta. Joidenkin puhelimien kanssa on nimittäin mahdollista pitää kahta sim-korttia ja liittymää samassa puhelimessa. Työpäivän päätyttyä voit jopa niin sanotusti sulkea työpuhelimen, vaikka et itse puhelinta tässä tapauksessa suljekaan. Kahden sim-kortin käyttö samassa puhelimessa on totta kai tottumiskysymys, eivätkä puhelinten valmistajat välttämättä aina anna selkeitä ohjeita sille, miten homma käytännössä toimii.

Onko liittymän siirtäminen yrityksen nimiin loppujen lopuksi siis kannattavaa? Se tosiaan riippuu miltä kantilta asiaa katsoo ja minkälaista yritystä pyörität. Henkilökohtaisen puhelinliittymän siirtäminen yrityksen nimiin on helpompi sisältää yrityksen kirjanpitoon kuin henkilökohtainen puhelinliittymä, vaikka sitä pitäisikin käytössä myös vapaa-ajan puitteissa. Toisin päin sama homma ei välttämättä toimi. Haluatko kuitenkaan käyttää samaa liittymää ja puhelinta niin työssä kuin työn ulkopuolellakin? Kaksi eri liittymää on totta kai heti suurempi lasku vastaanottaa, mutta kun yritykseltäsi löytyy oma numero – ja mahdollisesti jopa oma puhelin – voit huoletta rentoutua vapaa-ajallasi ilman asiakkaiden yhteydenottoa läpi päivän ja yön.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *